TANFOLYAMUNKON SIKERESEN RÉSZT VETT, AJÁNLOTT SZAKEMBEREK NÉVSORA 
 Tükörtábla készítése

Anyagszükséglet:

3 személyes tükörtábla:
- 18mm vastag MDF-lapból a következő méretek: 100cm×52cm + 100cm×50cm + 50cm×50cm,
- 5×70mm-es süllyesztett fejű, nem végig menetes facsavar 8db,
- jó minőségű faragasztó (pl. PATTEX Palma Fa),
- faglett kb. gyufásdoboz mennyiségű (pl. TRILAK Mélyedéstapasz),
- sötétzöld alapozó festék (pl. TRINÁT Univerzális alapozó + higító)
- sötétzöld táblafesték, vagy vele egyenértékű (pl. TRIKOLOR AQUA matt zománcfesték, vízzel higítható)

1 személyes tükörtábla:
- 18mm vastag MDF-lapból a következő méretek: 50cm×52cm + 50cm×50cm + 50cm×50cm,
- 5×70mm-es süllyesztett fejű, nem végig menetes facsavar 7db,
- jó minőségű faragasztó (pl. PATTEX Palma Fa),
- faglett kb. gyufásdoboz mennyiségű (pl. TRILAK Mélyedéstapasz),
- sötétzöld alapozó festék (pl. TRINÁT Univerzális alapozó + higító)
- sötétzöld táblafesték, vagy vele egyenértékű (pl. TRIKOLOR AQUA matt zománcfesték, vízzel higítható)
Az alapanyagot célszerű méretre vágatva barkácsboltból beszerezni a pontos méret és az egyenes vágás érdekében. Az előírt 18mm-es MDF alapanyagtól időállósági, használhatósági, minőségi okok miatt nem ajánlott eltérni. Csak száraz, nem vetemedett, sík, jó minőségű alapanyaggal dolgozzunk!
A munka előtt pormentesítsük az anyagot! Az alsó és a hátsó elem összeállításával kezdjünk, előfúrásra 4mm-es fúrót használjunk. A rajz szerint összeillesztjük a két idomot és egy fúrással keresztülfúrjuk mind a két darabot. A pontosság érdekében az első furatba tegyünk egy fúrószárat, hogy a két darab pozícióját tartsa a többi fúrásnál is. A furatok egymástól való távolsága arányaiban a rajz szerint legyen. Ha az összes lyuk elkészült, vegyük szét a két idomot, majd mélyítsük meg a zsákfuratokat legalább 60mm mélyre a 4mm-es fúróval, hogy a facsavar végig tudjon bennük menni. Abból az irányból, ahonnan becsavarjuk a csavart, 10mm-es fúróval csináljunk a fába süllyesztést, de csak annyit, hogy a csavar feje eltünjön. Ezt a mélyedést később faglettel kiegyenlítjük. A furat itt is marad 4mm.

Következik az alsó és hátsó elem végleges összeállítása: pormentesítés után ragasztóval kenjük be az összeillesztendő felületek közül az egyiket, illesszük össze a két darabot, két helyen 4mm-es fúrószárral keressük meg a lyukak helyes pozícióját és fixáljuk. A szabad lyukakba hajtsuk be a csavart először kézzel, majd fúrógépbe fogott csavarhúzóidommal egészen végig. Eztán jöhetnek azok a lyukak, amikben a pozícionáló 4-es fúrószárak vannak, egyesével kihúzzuk őket és a helyükre becsavarjuk a csavart. Ha minden csavart behúztunk, frissen töröljük le az összeszorított felületek közül kinyomódott ragasztót, mert későb már nem lehet. Pontosítsuk, hogy a két felület merőleges legyen egymásra, és úgy hagyjuk megszáradni.

A középső elem szerelése kicsit másképp történik. A rajz szerint, a középső elem középen ceruzával meghúzzuk a furatok középvonalát -mint szimmetriatengelyt- mind az alsó, mind a hátsó darabon úgy, hogy a két vonal vége találkozzon. Erre jelöljük be a furatok helyét, majd összeillesztés nélkül magában kifúrjuk. Ha kész a 4 darab lyuk, a középső elemet odaillesztve, annak közepénél a már kész furaton keresztül befúrunk a középső elemre, 4mm-es fúróval. Ha kész, a zsákfuratokat kimélyítjük 60mm mélyre, majd a süllyesztést se feledjük el 10mm-es fúróval. Ezután jöhet a portalanítás, ragasztás, csavarozás. Itt is használjunk 2 darab 4mm-es fúrószárat pozicionálásra a becsavarozás előtt, mert ha rossz pozícióban csavarozunk, az összeszorult felületeket már nem lehet elmozdítani és a többi csavart nem tudjuk behajtani.

Ami még hátravan: a süllyesztett csavarok mélyedését faglettel kitöltjük, de púposan, mert száradáskor zsugorodik. Száradás után lécre fogott finom (de nem polír) csiszolóvászonnal síkba csiszoljuk a glettelést.

A szabadon álló sarkokat kb. 1cm-es sugárral fareszelővel, majd csiszolópapírral lekerekítjük. Portalanítás után jöhet a féstés.

Alapozó festékkel 1 rétegben, de bőven minden felületét befestjük, hagyjuk megszáradni, majd csiszlópapírral simára csiszoljuk mindenhol, de elsősorban a sík felületeket, ahova majd írunk krétával. Nedves portalanítás után jön a színfestés, 3 rétegben. Az utolsó rétegnél tartsunk be egy szabályt: a sík felületeket mindíg vízszintes helyzetükben fessük, így egyenletesebben sima lesz felületük. 2 nap száradás után vegyük használatba.
A témához kapcsolódó fogalmak: logopédus, logopédiai fejlesztés, tanulási zavarok, diszgráfia, diszlexia, dyslexia, dysgraphia, funkciózavar, neuropszichológia, neuropedagógia, vizuomotoros koordináció, motoros koordináció, szimmetrikus mozgásminta, fejlődési diszlexia, differenciál-diagnosztika, írászavar, írásprobléma, grafomotoros fejlesztés, diszgráfia-prevenció, írástanulás, diszlexia-prevenció, mentális forgatás, diszgráfia-diagnosztika, tükörírás, enyhe agysérülés, diszlexia-diagnosztika, testközép-átlépés, diszgráfia-kezelés, diszlexia-kezelés, agyfélteke-dominancia, domináns agyfélteke, kétkezesség, idegrendszeri éretlenség, bilaterális koordináció, grafomotoros érettség, írókéz, kezesség, balkezesség, írókéz-dominancia, dominancia, laterizáció, laterizációs problémák
 
 
  ©2010 Copyright Common InterNet Kft.